Fejleszteni akarod magad? Amit tudnod kell róla!

 

Az önsegítő ipar tele van tanácsokkal. Tedd ezt, tedd azt, és a problémáid megoldódnak. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy minden tanácsot, amit az önsegítő szerzőktől kapsz, tesztelj, hogy lássuk, működik-e. Íme néhány tipp, amit kipróbálhatsz, hogy elérd bármilyen önsegítő célodat.

 

Bővítsd a tudásodat. Ha széles körben olvasol, elmerülsz más kultúrákban, hitvilágokban és tudományterületeken. Ez arra késztet, hogy értékeld a saját helyedet, és gondolj másokra, akik nálad kevésbé szerencsések. A megfelelő szemléletmód lehetővé teszi, hogy ne rágódj a saját szerencsétlenségeden, és segíthet megelégedni azzal, amid van. Ez az elégedettségérzet javíthatja általános önérzeteteket és boldogságérzeteteket.

 

Igaz, hogy pénzzel valójában nem lehet boldogságot vásárolni. Kiegészítheti azonban olyan dolgokkal, amelyek a boldogságodhoz vezethetnek. Például boldoggá tehet, ha saját otthoni vállalkozásod van. Ha ehhez olyan dolgokat vásárolsz, mint egy új íróasztal vagy egy új számítógép, akkor a pénzzel egészíted ki a boldogságodat. A boldogságodnak soha nem szabad új dolgoktól függenie, ugyanakkor a boldogság nem függ a szűkös életmódtól sem. Csak törekedj egy szép egyensúlyra.

 

Ha azt akarod, hogy az álmaid valósággá váljanak, tűzz ki célokat. Ha valamit vizualizálsz, könnyebben lebonthatod a jelenetet alkotó elemeket. Ha képes vagy megálmodni, akkor meg is tudsz valósítani valami hasonlót. Ha azzal motiválod magad, hogy az álmaidat kézzelfogható célokká alakítod, pillanatok alatt egy új helyen találod magad az életedben.

 

Tereld el a figyelmedet. Ha túlterheltnek és szorongónak érzed magad, próbáld meg elterelni a figyelmedet a problémádról. Ha semmit sem tudsz tenni azzal, ami zavar, a megszállottság csak ront a helyzeten. Ehelyett próbáld meg a figyelmedet valami érdekes dologra irányítani, amit valóban élvezhetsz.

 

Nézz ki magadnak valamit! A ruhaválasztás fontos része az imidzsednek. Ha önkéntesként segítesz a gyermeked iskolai rendezvényén, öltözz úgy, hogy bizalmat ébressz és iskolai szellemet mutass. Másrészt, ha egy fontos munkahelyi konferencián te vagy a felelős a résztvevők üdvözléséért, akkor valószínűleg professzionálisabban kell öltözködnöd.

 

Dobd el a negatív belső párbeszédet. Bölcs döntést hoztál? Lehetséges. Ettől olyan bölcstelen ember leszel, aki minden egyes hiba után megérdemel egy lelki korbácsütést? Egyáltalán nem. Keresd a humort, a bölcsességet és a tudást, amelyet bármelyik hibádból ki lehet meríteni, legyenek azok nagyobbak vagy kisebbek.

 

A gyakorlatot gyakran használják segítségként. Ez nem azt a célt szolgálja, hogy jobban érezd magad a bőrödben, vagy akár a fogyást. Azonban az edzőterembe járás vagy a futás, rengeteg stresszt és frusztrációt engedhetsz ki magadból, ami egyébként felgyülemlene, és nagyon megkeseredett emberré változtatna téged.

 

Tanuld meg, hogyan győzheted le a benned lévő "nem megy" érzést. Az egyetlen biztos dolog, ha akadályokról van szó, hogy reagálnod kell rájuk. Az, hogy hogyan reagálsz, az fogja eldönteni vagy megtörni a személyes fejlődésed útját. Töröld ki a "nem megy" szavakat a szótáradból, és valóban a kihívásra koncentrálj. Az, hogy hogyan kezeled a következő lépést, az formál téged, mint személyiséget.

 

Tanuld meg, hogyan legyél proaktív a reaktív helyett. A világ nagyszerű vezetői látják az előttük álló kihívást, és felkészülnek arra, hogy megfeleljenek neki, vagy akár legyőzzék, még jóval azelőtt, hogy bekövetkezne. A legtöbb ember nem így él. A legtöbben reagálnak a felmerülő problémákra, és aztán annyira beletemetkeznek a közvetlen szükségletekbe, hogy nem tudnak a jövőre koncentrálni. Tanulj meg proaktívnak lenni, és felszabadul az időd a személyes fejlődésre.

 

Ne feledkezzünk meg a pozitív gondolkodás erejéről. A személyes fejlődéshez vezető úton szükséges a megfelelő gondolkodásmód fenntartása, és a negativitás csak meghiúsítja a legjobb erőfeszítéseidet. Gyakorold a pozitív gondolkodást a pozitív eredmények elérése érdekében. Ha mindenben pozitív maradsz, amit teszel, a jó dolgok követni fogják.

 

Ha a személyes fejlődésen dolgozol, olvass könyveket, hogy megpróbálj tanulni mások hibáiból. A könyvek olvasása segítheti a személyes fejlődési folyamatodat, mert láthatsz néhány hibát, amit mások elkövettek, és tudni fogod, hogyan kerülheted el, hogy ugyanezt a hibát elköveted. Próbáld ki Robert Kiyosaki vagy Seth Godin könyveit.

 

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy segítsd magadat személyiségfejlődésben, az az olvasás. Számos filozófiai könyv áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek abban, hogy megkönnyítsd a gondolkodásodat. Ha a filozófusok gondolatait átveszed és alkalmazod a saját életedre, az segíthet abban, hogy más szemszögből lásd az életet.

 

Cselekedj a bölcsességed szerint, és élj a tetteid által. Csak ennyit ér a tudás és a megértés megszerzése. Az határoz meg téged, hogy miként cselekszel e bölcsesség alapján. Mások nem láthatnak befelé, hogy megismerjék a megértésed szintjét, de láthatják a tetteidet, és azt, hogy azok hogyan szolgálják a társadalom, az egyének vagy a világ egészének javát.

 

Nevessetek minden nap. A gyerekek naponta több százszor nevetnek, de a felnőttek átlagosan kevesebb mint tízszer. A nevetés ellazít és pozitív lelkiállapotba hoz, ami megkönnyíti a napodat, ezért találj okot arra, hogy naponta nevess. Az izmaidat és a lelkedet is ellazítod.

 

Nagyszerű tipp a személyes fejlődéshez, hogy mindig a megfelelő mennyiségű erőfeszítést tedd bele, amikor a legjobbat választod. Nem lehetsz lusta a döntések meghozatalakor, mert egy hiba katasztrofális lehet. Meg kell győződnöd arról, hogy a lehető legtöbbet teszed azért, hogy a legjobbat válaszd.

 

Ezek a tippek megalapozzák az önsegítő célok elérését, de nem varázslatosak. A te feladatod az, hogy mindegyik tippet kipróbáld, és meglásd, hogy működik-e nálad. Módosítsd őket szükség szerint. Ha ezt megtetted, akkor létrehoztál egy személyre szabott receptet az önsegítő céljaid eléréséhez.